« Donanım ve Yazılım | Bilgisayarınızın Gücünü Koruma Yolları » | Sabit Disk Bakımı »

Güç Kaynakları Hakkında Bilmemiz Gerekenler


Güç kaynakları, bilgisayarlar donanımları içerisinde titizlikle seçilmesi gereken bileşenlerin başında geliyor. Ülkemizde de bu konuda, hem tüketici hem de tedarikçi firma bazında artık yeterli bilinç oluşmuş durumda. Bir kaç yıldır sektörde kaliteli ürünleriyle isim yapmış bir çok güç kaynağı üreticisinin ürünlerini, ülkemizde rahatlıkla temin etmek mümkün.

İyi bir güç kaynağı nasıl anlaşılabilir?

  • Güç kaynağının ağırlığına bakabiliriz. Size komik gelebilir ama, içindeki heatsink'in kalitesi ve büyüklüğüne, bileşenlerine ve kullanılan malzemeye bağlı olarak kaliteli güç kaynakları daha ağır oluyorlar. Bu elbette bilinen, uluslararası isim yapmış markaların güç kaynaklarını karşılaştırırken iyi bir kriter değil ama, sahte etiketli güç kaynaklarında "malzemeden çalındığını" rahatlıkla söylemek mümkün.

  • Güç kaynağının içini açıp bileşenlerini inceleyebiliriz.

  • Her bir kanalda verdikleri voltaja bakabiliriz. Bunu kullanıcılar kendi sistemlerinde Mainboard Monitor benzeri programlar yardımıyla yapabilirler. Sizz ise voltmetre ve ampermetre kullanın.

    Her üretilen elektronik parçada olduğu gibi güç kaynaklarında da bazı enstitülerin verdiği uygunluk standatlarına dikkat edilmelidir.

    Biraz bilgi sahibi PC kullanıcıları artık şu soruyu sıkça soruyor: "Şu donanımlara sahibim; kaç Watt güç kaynağı bana yeter?" Daha önce belirttiğimiz gibi bu sorunun kesin cevabı yok; çünkü güncel donanımlara sahip ortalama bir sistem için 300 Watt güç kaynağı normalde yeterken, 350-400 Watt'lık kalitesiz güç kaynakları, iyi bir 300 Watt kadar stabilite sunamayabiliyorlar!!!

    Ancak yine de sisteminde ortalama donanımın üzerine çıktığı için (RAID diskler, yüksek bellek, çok sayıda PCI kart) ne kadarlık bir güç kaynağı alacağını bilmek isteyen kullanıcılar var. Aşağıda bu kullanıcılar için her bir donanımın çektiği yaklaşık güç değerlerini veriyoruz. Kullanıcılar bu tabloya göre hesaplarını yapabilirler. Ancak burada tüm donanımların aynı anda maksimum güç tüketmeyeceğini; yükün hep maksimumda kalmadığını ve dinamik olarak değiştiğini hatırlatalım.

    Güç kaynağının ağırlığı bir önem taşıyorsa, bunun nedeni içindeki bileşenlerdir. Kaliteli güç kaynakları içlerinde daha çok elektronik bileşen ihtiva ederler. Soğutucu panelleri dahabüyüktür. Sigortaları değiştirilebilir ve transformatörleri güçlüdür.

    Kaliteli bir güç kaynağı kullanmıyorsanız güç kaynağınızı ve belki de tüm PC'nizi riske atıyorsunuz demektir. Kaliteli güç kaynaklarının, piyasa işi ucuz modellerden 2-3 kat daha pahalı olduğunu biliyoruz ancak burada yaptığınız 30$'lık bir tasarruf ile belki 1000$'lık PC'nizi riske atıyorsunuz. Bu yüzden güç kaynağını arabanıza yaptırdığınız kasko, hatta zorunlu trafik sigortası olarak görmenizde fayda var - bu kaskoya sahip değilseniz tüm sorumluluk size ait.